Kilka słów o ich zaletach
Właściwości zdrowotne truskawek.
Truskawki zawierają bromelinę, która jest pomocna w trawieniu białek, w gojeniu się ran, a także wspomaga regenerację mięśni, po intensywnym wysiłku. Badania naukowe udowodniły, że zawarty w truskawkach kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz wzmacnia układ immunologiczny.
Na co pomagają truskawki? Dokładnie 100 g truskawek to zaledwie 28 kcal – można je zatem jadać niemal bezkarnie. Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Dodatkowo truskawki są moczopędne (w 90% składają się z wody) – świetnie wspomagają pracę nerek i służą pomocą w uzyskaniu spadku wagi.
Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze, co sprawia, że oczyszczają nasz organizm, z toksycznych związków metabolizmu.
(z netu).
Oprac. Stanisław Cybruch
bromelina, kwasowość, metabolizm, mocz, odkażają, truskawka, trzustka, wątroba,
Komentarze
Prześlij komentarz