"Mango - właściwości zdrowotne"
Dlaczego warto jeść mango?
Mango, które do Europy trafiło w XVI w. z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Badania wskazują na jego pozytywne właściwości. Wspomaga walkę z komórkami rakowymi, obniża cholesterol, nawilża i odmładza skórę i jest dobre na przeziębienie. Mango można spożywać jako deser, ale również jako dodatek do sałatek lub dań mięsnych.
Mango – słodki owoc o zdrowotnych właściwościach/Shutterstock
Część odnośników w artykule to linki afiliacyjne. Po kliknięciu w nie możesz zapoznać się z ofertą na konkretny produkt – nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę naszej redakcji i jej niezależność.
Mango – pochodzenie i gatunki
Mango wspomaga walkę z rakiem
Mango – właściwości
Jakie mango wybrać i jak je jeść?
Mango – pochodzenie i gatunki
Owoc mango pochodzi z Indii. Hindusi już w starożytności znali zdrowotne właściwości mango. W Europie został spopularyzowany dopiero w XVI w. Hoduje się je w Ameryce, Afryce, Australii i w niektórych regionach Europy. Aktualnie uprawia się ponad 200 odmian owocu, w zależności od rodzaju mango osiąga wielkość podobną do jabłka oraz nawet do 2 kg.
Najpopularniejszymi gatunkami są haden i kent, czyli średniej wielkości trójkolorowe, okrągłe owoce. Innymi dostępnymi w Polsce, ale mniej popularnymi są, np.: graham (żółte, okrągłe), lancetilla (żółto–zielone podłużne), malika (żółte, podłużne) oraz okrung (zielone, okrągłe).
Mango wspomaga walkę z rakiem
Stwierdzono, że owoc mango, wspomaga walkę z rakiem piersi i okrężnicy. Po przeprowadzeniu badań na komórkach raka piersi, okrężnicy, białaczki, płuc i prostaty stwierdzono, że reaguje ono z dwoma pierwszymi. Reakcja polega na uśmierceniu chorych komórek, przy jednoczesnym, nieszkodzeniu zdrowym.
Jest to możliwe, dzięki zawartości polifenoli w składzie mango. Są to związki chemiczne, które mają silne działanie przeciwutleniające, a tym samym przeciwrakowe i hamujące rozwój chorób, układu krwionośnego. Oczywiście owoc ten, nie może zastąpić leczenia, a jedynie wspomagać.
Mango – właściwości
Mango jest źródłem wielu witamin, m.in.: A, C, E, B, a także wielu składników mineralnych - miedzi, żelaza, magnesu i potasu. Zaleca się je osobom z anoreksją i anemią, a także osobom, które mają problemy ze wzrokiem. Owoc zawiera luteinę i zeaksantynę. Obie substancje to barwniki w siatkówce oka – mango zmniejsza ryzyko zaćmy.
Dotychczas nie wymieniono przeciwskazań, aby cukrzycy spożywali mango. Przeprowadzono badania na myszach, z których wynikało, że codzienne spożywanie mango, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Jednak ze względu na specyfikę badań (na zwierzętach), wymaga ono kontynuacji i dalszej analizy. Oficjalnie, nie potwierdzono tych właściwości mango, w stosunku do ludzi, ale nie wspomniano także o właściwościach, szkodliwych dla cukrzyków (medonet.pl).
Jak przyśpieszyć dojrzewanie mango?
Co zrobić, gdy okaże się, że kupione przez nas w sklepie mango, jest niedojrzałe? W tym celu należy szczelnie zamknąć je, na około 2-3 dni, w papierowej torebce, wraz z bananem lub jabłkiem. Wydzielany przez nie związek, o nazwie etylen, skutecznie przyspieszy proces dojrzewania mango - (dod. S. C.).
Oprac. Stanisław Cybruch
analiza, cukier, etylen, Indie, jabłko, mango, mikroelementy, papierowa torebka, witaminy, zamknąć,
Komentarze
Prześlij komentarz