"Dziś Światowy Dzień Jabłka"

"Jabłko i jego składniki odżywcze, właściwości."

"Odmiany jabłek."

Polska jest największym światowym producentem jabłek. Co z tego pozostanie za rok, skoro już teraz producentom brakuje siły najemnej, do zbierania w porę ręcznie jabłka z jabłoni?

Jabłka to popularne w naszym kraju owoce, które dostarczają ludziom witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C i z grupy B oraz beta karotenu, a także niewielkiej ilości witaminy E, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza.

Są również bogate w zasoby błonnika pokarmowego (głównie pektyny), kwercetyny oraz antyoksydantów (przeciwutleniaczy ochronnych przed chorobami).

Jabłko - zdaniem naukowców - to najpopularniejszy owoc zwłaszcza w Polsce, gdzie mają wręcz idealne warunki do wzrostu. Owoce te są cenione ze względu na smak, zasób witamin, dużą różnorodność i odmian.

Z jabłek można przygotować wiele bardzo zróżnicowanych potraw, w tym dań na słodko, słono i różnych przetworów. Jabłka mają również wiele cennych, dla zdrowia właściwości, dlatego warto je jeść każdego dnia.

Jabłka – charakterystyka

Jabłka to szczególnej wartości owoce, które mają charakterystyczny kształt i różną konsystencję miąższu. Miąższ, w zależności od odmiany owocu, może być miękki lub twardy. Skórka jabłka jest dość twarda, jednak można ją jeść, z całym owocem.

Jabłka mają się pestki, które nazywa się ogryzkiem, ponieważ są widoczne dopiero po rozkrojeniu lub "obgryzieniu" jabłka.

Najwięcej wartości zdrowotnych mają jabłka jesienią i zimą. Można, dzięki nim, wzmocnić jesienią odporność i zapobiec sezonowym infekcjom. 

Owoce te mają różny smak, który zależy od ilości kwasów jabłkowych, cytrynowych i cukrów. Każda odmiana jabłka ma inne wartości odżywcze.

Sprawdź: Dlaczego warto jeść jabłka ze skórkami?

Jabłka – składniki odżywcze

Mało kto zjada jabłka i zostawia tylko ogonek. Większość z nas odrzuca najbardziej wartościowe części jabłek, a więc skórę i gniazda nasienne. 

O ile jedzenie gniazd nasiennych, nie jest dobrym rozwiązaniem, warto nie obierać jabłek i jeść je ze skórką.

Skórka zawiera dużo pektyn, które oczyszczają organizm i są wskazane, np. palaczom. 

Pektyny neutralizują toksyczne substancje oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu, poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.

Jabłka to owoce o małej kaloryczności. W 100 g owców, znajduje się jedynie ok. 52 kalorie. Są postrzegane jako bardzo zdrowe. W jabłkach jest dużo błonnika, pektyn i przeciwutleniaczy.

Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod samą skórkę, dlatego zaleca się je jeść nieobrane, aby dostarczyć, jak najwięcej składników, odżywczych do organizmu.

Jabłka – właściwości

Jabłka mają bez wątpienia dobry wpływ na nasze zdrowie. Zaleca się je jeść w czasie wielu różnych dolegliwości. Wspierają one ogólną odporność organizmu.

Mają wyraźny kwaskowaty smak, jednak doskonale nadają się do odkwaszania organizmu, za sprawą licznych soli zasadowych. 

Owoce te mają również właściwości moczopędne, przez co zmniejszają obrzęki nóg, regulują pracę wątroby, wpływają na pracę mięśni, serca i układu nerwowego.

Jabłka dobrze wpływają na bóle stawowe, w przypadku dzieci pomogą zwalczyć biegunkę, a dorosłym pomagają zwalczyć niestrawność i złagodzić dolegliwości związane z wrzodami. 

Właściwości lecznicze mają zwłaszcza skórki z jabłek. Można z nich przygotować, np. dezynfekującą herbatę, która łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła.

Mogą również służyć do przygotowania octu jabłkowego, który pomoże uzupełnić niedobory potasu w organizmie i poprawić procesy trawienne. 

Wystarczy wypić 2 łyżeczki wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i połową szklanki wody. Uwaga! Nie powinny go pić osoby z chorobą wrzodową żołądka.

Jabłka są bardzo pomoce w walce z niestrawnością. Są one powszechnie stosowane w przypadku przejedzenia, czy biegunek (ugotowane i starte). 

Jedząc jabłka, poprawimy również pracę jelit i przyspieszymy metabolizm, a to wszystko za sprawą błonnika pokarmowego. Jabłka pomogą również złagodzić zgagę i zlikwidują brzydki oddech.

Wypróbuj NA APETYT - herbatkę ziołową, która w swoim składzie zawiera, m.in. skórki jabłek.

Pijąc ocet jabłkowy, dostarczymy organizmowi dużo potasu, potrzebnego do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. 

Potas uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się cholesterolu, ochrania przed nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą.

Dzięki zawartości pektyn, jabłka przyczyniają się też do regulowania poziomu cukru we krwi i są świetną przekąską, między posiłkami. 

Wspierają usuwanie toksyn z organizmu, a duża zawartość błonnika ma działanie przeczyszczające. Dlatego też zaleca się ich spożywanie w czasie odchudzania.

Jabłka mogą być również składnikiem kosmetyków. Tak jest w przypadku odżywczego masła do ciała Zielone Laboratorium, które pozostawia skórę miękką i odpowiednio nawilżoną.

Jabłka – odmiany

Na świecie istnieje aż 10 tysięcy odmian jabłek. Owoce różnią się od siebie kolorem skórki, wielkością, kształtem, smakiem i miękkością. 

Nie wszystkie cieszą się taką samą popularnością. W polskich sklepach można dostać różne odmiany występujące jesienią lub latem. 

Ceny poszczególnych odmian, mogą się nieznacznie różnić, jednak nadal jabłka są uważane za jedne z tańszych owoców.

Najpopularniejsze w Polsce odmiany jabłek to:

    Gala – jabłko zimowe pochodzące z Nowej Zelandii. Jest to krzyżówka jabłka Golden Delicious i Orange Red. Mają one stożkowaty kształt, gładką, czerwono-pomarańczową skórkę, a miąższ jest chrupki i soczysty;
    Ligol – odmiana pochodząca z Polski, która jest skrzyżowaniem odmiany Linda i Golden Delicious. Ma kształt podobny do Gali, jednak ma twardą, lekko zieloną skórkę z delikatnym rumieńcem. Jabłka są duże i mają słodko-kwaśny, kruchy miąższ;
    Golden Delicious – jest to najpopularniejsza odmiana jabłka na świecie. Jest to jabłko późnozimowe, o kulistym kształcie, zielonej, błyszczącej skórce i kremowym, soczystym i słodkim miąższu;
    Papierówki – inaczej żółte jabłko pochodzące znad Bałtyku. Jest to odmiana wiosennoletnia, o jasnożółtym kolorze miąższu, soczystym i delikatnie kwaśnym smaku. Można ją krótko przechowywać;
    Antonówka – to najstarsza odmiana jabłek na świecie. Jabłoń jest bardzo odporna na mrozy, a jabłka mają różny kształt i wielkość, miąższ jest dość kwaśny, jednak soczysty i kruchy. Z czasem jej kolor zmienia się z zielonego na żółty;
    Gloster – zimowa odmiana jabłka, która co ciekawe źle znosi mrozy. Jabłko ma błyszczącą, zieloną skórę z widocznym dużym rumieńcem. Owoce są duże i stożkowate, a miąższ miękki i słodki;
    Szampion – jabłka wczesnozimowe, obficie owocujące. Można je długo przechowywać, a dodatkowo stają się z czasem coraz smaczniejsze. Mają one kulisto-stożkowy kształt, skórka jest gładka, zielonożółta lub żółta, pokryta niemal w całości rumieńcem. Jabłka mają delikatny słodko-kwaśny smak i miękki miąższ.

Zobacz również: Cydr - czym jest, jak rozpoznać oryginalny cydr, właściwości, przepis na domowy cydr

Jabłka – przeciwwskazania

Niestety, nie każdy, może jeść jabłka. Nie są one wskazane, m.in. osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, ponieważ zawarte w nich cukry, mogą podrażniać ściany żołądka. 

Objawia się to dolegliwościami bólowymi, biegunkami i zaparciami.

Takie osoby mogą jeść jabłka tylko w określonej bezpiecznej ilości, czyli ¼ jabłka. Osoby te mogą natomiast pić, ocet jabłkowy, bez żadnych konsekwencji zdrowotnych.

Problemy trawienne mogą być wskazaniem do wykonania odpowiednich badań diagnostycznych, takich, jak badania w kierunku nadwrażliwości jelit.

Jabłka – zastosowanie

Pomysłów na przepisy z jabłkami jest bardzo dużo. Jabłka są bazą przetworów, deserów, a także dań głównych. Jabłka warto jednak jeść przede wszystkim na świeżo i to razem ze skórką. 

Można z nich również przygotować, w prosty sposób słodki, deser z jogurtem naturalnym i cynamonem.

Jabłka można również podać, jako dodatek do mięs, takich jak kaczka, czy indyk. Można je dodać do sałatek, czy surówek, wycisnąć sok albo upiec szarlotkę.

Sok jabłkowy z Antonówki 100% Stary Sad znajdziesz na Medonet Market. Zamów go już dziś i ciesz się smakiem jednej z najlepszych odmian tych owoców.

Dieta jabłkowa - na czym polega? Wady i zalety diety jabłkowej.
6 produktów, które obniżają poziom cukru we krwi. Na pewno masz je w kuchni.
Fioletowe owoce i warzywa - właściwości. Dlaczego warto je jeść? (medonet.pl).

Oprac. Stanisław Cybruch
cukier, cydr, deser, dieta, dodatek, jabłko, kuchnia, owoce, przetwory, rodzaje, skórka, zalety, 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"Milionerka z PiS musi szukać nowej pracy"

"Kontrowersyjne nagranie z policjantem"

"Morawiecki kłamał?"