Jeżeli masz dać dziecku do zjedzenia coś złego zjedz sam

Tradycyjnie musimy zjeść choć kawałeczek ryby w wigilię Bożego Narodzenia.

Wigilia wigilią, tradycja tradycją - starzy mogą jeść w wigilię rybę - dzieciom dawać nie należy. 

Ale i ty tych ryb lepiej nie jedz. To najbardziej szkodliwe dla człowieka gatunki - czytamy w portalu o2.pl.

Ryby nie zawsze są zdrowe. A codzienne spożywanie pangi czy łososia może mieć bardzo kiepskie lub nawet poważne skutki. Tych gatunków ryb należy unikać.

Lekarze i dietetycy zalecają, aby jeść, jak najwięcej ryb. Za sprawą zawartych w nich witamin A i E korzystnie wpływają na naszą skórę i włosy. Mają też ponoć korzystny wpływ na nasze ogólne zdrowie.

Zawarte w nich witaminy z grupy B chronią ludzi przed nowotworami. Nie należy zapominać też o zawartych w rybach kwasach tłuszczowych omega-3. Wzmacniają naszą odporność, zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom układu krążenia.

Ale, jak się okazuje, częste spożywanie ryb, może nieść również wiele negatywnych konsekwencji. Dlatego tak ważna jest znajomość gatunków ryb. O ile codzienna konsumpcja pstrąga z pewnością pozytywnie odbije się na naszych zdrowiu, o tyle częste jedzenie, np. pangi może się bardzo źle skończyć.

Oto najbardziej toksyczne gatunki ryb

Łosoś hodowlany

Jest jednym z najbardziej popularnych gatunków ryb. Spożywany nie tylko jako główne danie, ale także, jako dodatek do sałatek czy kanapek. Z badań Morskiego Instytutu Rybackiego wynika, że ryba ta zawiera najwięcej szkodliwych związków chemicznych: dioksyn i dl-PCB.

Ponadto te masowo hodowlane ryby mają stały kontakt ze swoimi odchodami i karmione są wątpliwej jakości karmą.

Panga

Specjaliści od dawna ostrzegają przed pangą. To gatunek wyławiany z zanieczyszczonej rzeki Mekong w Wietnamie. Nie dość, że ryba ta nie ma niemal żadnych wartości odżywczych, to dodatkowo zawiera w sobie wiele niebezpiecznych składników, są to m.in. groźne toksyny, metale ciężkie, antybiotyki, a czasem nawet hormony ludzkie.

Tilapia

Ta pochodząca z Chin ryba - to jeden z najczęściej hodowlanych gatunków - na świecie. Tilapia, podobnie jak panga, nie zawiera niemal żadnych wartości odżywczych.

Niebezpieczne okazać się może również to, że karmiona jest odpadkami i końcówkami z produkcji jedzenia, a czasem nawet odchodami zwierząt.

Rekin

W składzie większość ryb może znajdować się rtęć. Należy pamiętać, że jej ilość wzrasta, wraz z wielkością ryby. Oznacza to, że rtęć w ciele rekina, może być dla niektórych szkodliwa.

Na jej działanie narażone są szczególnie kobiety karmiące i w ciąży. Rtęć zawarta w rybie, może bowiem uszkodzić płód lub zaszkodzić na rozwój dziecka.
Źródło: o2.pl.

Oprac. Stanisław Cybruch

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"Milionerka z PiS musi szukać nowej pracy"

"Kontrowersyjne nagranie z policjantem"

"Morawiecki kłamał?"