To odbierze ci mowę. Ryby wędzone nie są zdrowe
Mało kto powie, że ryby wędzone, nie są
smaczne. Ale też mało, kto wie, że wędzone ryby, nie są zdrowe. Wiem, ktoś
mówi: szkoli mnie.
Otóż, nie wszystko, co smaczne musi być zdrowe. Ale zwykle, co mało smaczne jest bardzo zdrowe.
Smaków nauczyliśmy się raz - w dzieciństwie i
pozostają nam na całe życie. A jest ich ponad dwa tysiące. Przy czym z czasem, wraz z wiekiem,
większość smaków tracimy.
Tak więc ryby wędzone, gdy solone są smaczne, choć
niekoniecznie zdrowe. Jednak, co wykazały badania w laboratorium, zachowują
witaminy (A, E, D), pełnowartościowe białka i bezcenne pierwiastki.
W procesie badania pod mikroskopem wyszło, że w
trakcie wędzenia, ryby tracą ponad połowę cennych składników odżywczych, prócz
tych co zostały.
Jak się okazuje - wędzone łososie, halibuty i flądry
są mocno solone. Zawierają przez to w swoim składzie szkodliwy dla naszego
ciśnienia chlorek sodu.
Ponadto w procesie wędzenia ryb może także dojść do
tworzenia węglowodorów aromatycznych, w istocie bardzo rakotwórczych.
A, gdy ktoś powie, co mam zrobić, gdy jestem wielkim
smakoszem ryb wędzonych? Odpowiem: Nic! Nie ma wyjścia – trzeba jeść, lecz z
umiarem. I niezbyt często.
Źródło: video.wp.pl.
Oprac. Stanisław Cybruch
Komentarze
Prześlij komentarz