To odbierze ci mowę. Ryby wędzone nie są zdrowe


Mało kto powie, że ryby wędzone, nie są smaczne. Ale też mało, kto wie, że wędzone ryby, nie są zdrowe. Wiem, ktoś mówi: szkoli mnie.

Otóż, nie wszystko, co smaczne musi być zdrowe. Ale zwykle, co mało smaczne jest  bardzo zdrowe.

Smaków nauczyliśmy się raz - w dzieciństwie i pozostają nam na całe życie. A jest ich ponad dwa  tysiące. Przy czym z czasem, wraz z wiekiem, większość smaków tracimy.

Tak więc ryby wędzone, gdy solone są smaczne, choć niekoniecznie zdrowe. Jednak, co wykazały badania w laboratorium, zachowują witaminy (A, E, D), pełnowartościowe białka i bezcenne pierwiastki.

W procesie badania pod mikroskopem wyszło, że w trakcie wędzenia, ryby tracą ponad połowę cennych składników odżywczych, prócz tych co zostały.

Jak się okazuje - wędzone łososie, halibuty i flądry są mocno solone. Zawierają przez to w swoim składzie szkodliwy dla naszego ciśnienia chlorek sodu.

Ponadto w procesie wędzenia ryb może także dojść do tworzenia węglowodorów aromatycznych, w istocie bardzo rakotwórczych.

A, gdy ktoś powie, co mam zrobić, gdy jestem wielkim smakoszem ryb wędzonych? Odpowiem: Nic! Nie ma wyjścia – trzeba jeść, lecz z umiarem. I niezbyt często.
Źródło: video.wp.pl.

Oprac. Stanisław Cybruch

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"Milionerka z PiS musi szukać nowej pracy"

"Kontrowersyjne nagranie z policjantem"

"Morawiecki kłamał?"