Nauka. Czerwone mięso wywołuje alergie i groźne choroby
Uwaga Panie i Panowie! Chcecie żyć długo,
szczęśliwie i zdrowo? Zmieńcie dietę z mięsnej na warzywno-owocową.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wpisała
w 2016 roku czerwone mięso na listę produktów kancerogennych. Istnieje wiele
badań, które znalazły związek między jedzeniem tego produktu, a chorobami
serca, rakiem jelita grubego, cukrzycą i udarem.
Amerykańscy uczeni z Harvardu udowodnili,
że nawet mała porcja czerwonego mięsa, może być przyczyną rozwoju poważnych chorób.
Nie należy oczywiście przesadzać i
rezygnować całkiem z tego produktu. Ale wskazany jest umiar i spożywanie białka
z innych źródeł, takich m.in. jak rośliny strączkowe, owoce czy orzechy.
Rak jelita grubego
Każdego roku w Polsce, 12 tys. osób (kobiet
i mężczyzn) dowiaduje się, że mają raka jelita grubego. Według Światowej
Organizacji Zdrowia, jedzenie wędlin,
parówek, hot dogów i hamburgerów zwiększa ryzyko zachorowania na ten typ
nowotworu. A spożywanie pięciu plastrów bekonu dziennie podnosi ryzyko tej choroby
o 18 procent.
Naukowcy akcentują, że włączenie do codziennej diety
warzyw i owoców, może pomóc w
zapobieganiu tej groźnej, często zabójczej, choroby. Radzą i zalecają, aby
podczas przyrządzania hamburgerów czy steków, dodawać do nich oregano lub
rozmarynu, gdyż te zioła neutralizują substancje rakotwórcze, występujące w mięsie wieprzowym i wołowym.
Choroby serca
Wołowina i wieprzowina zawiera dużo sodu, który jedzony
w nadmiarze, prowadzi do nadciśnienia tętniczego i podwyższa ryzyko chorób
serca. A zawarta w mięsie L-karnityna, niszczona jest przez bakterie w naszych
jelitach i przekształcana w szkodliwy gaz, który powoduje występowanie w
naczyniach krwionośnych złogów tłuszczu.
Ryzyko udaru mózgu
Naukowcy w trakcie badań stwierdzili, że jedzenie
czerwonego mięsa, wpływa na ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Przeprowadzili eksperyment
na grupie kobiet, które podzielili na pięć zespołów. Jak się okazało, panie,
które jadły codziennie co najmniej 86 gramów mięsa - były o 22 procent bardziej
narażone na groźny udar mózgu - od kobiet, które spożywały maksymalnie 36 gramów takich
produktów.
Jak ustalono, bardzo zły wpływ jedzenia dużych ilości
czerwonego mięsa, może mieć związek z dużą zawartością w nim sodu, który jest
główną przyczyną nadciśnienia tętniczego, prowadzącego do udarów mózgu.
Choroba cukrzycy
Z ustaleń lekarzy specjalistów w toku badań wynika, że
osoby jedzące codziennie czerwone mięso, mogą być nawet o 18 procent bardziej
narażone na chorobę cukrzycy typu 2, niż nie jedzące mięsa. Zarówno wołowina,
jak i wieprzowina zawierają azotany i azotyny, które powodują podnoszenie
poziomu cukru we krwi.
Jeśli od czasu do czasu sięgamy po parówki czy
hamburgery, nie ma powodów do zmartwień. Ale jednak trzeba dla zdrowia, ograniczyć
spożycie czerwonego mięsa w codziennym jadłospisie, zwłaszcza przetworzonego i
smażonego.
Na rozwój cukrzycy mogą mieć wpływ także inne
czynniki, takie jak: palenie papierosów, picie alkoholu, wiek, rasa, aktywność
fizyczna i cechy oraz skłonności genetyczne człowieka.
Czerwone mięso skraca życie
Jeżeli ktoś chce żyć długo, zdrowo i
szczęśliwie, dożyć setki i wciąż cieszyć się zdrowym życiem – powinien częściowo
zrezygnować z mięsa, a w to miejsce wprowadzić owoce, warzywa i ryby. Uczeni
wykazali, że osoby, które jedzą więcej niż 100 gramów wołowiny i
wieprzowiny dziennie, są o 30 proc. bardziej narażone na przedwczesną śmierć.
Jeden hamburger nikogo nie zabije, ale jednak
lepiej, bo zdrowiej, włączyć w to miejsce do swego menu, więcej produktów roślinnych.
Co jeść zamiast czerwonego mięsa?
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia zalecają, by w
tygodniu nie jeść więcej niż 500
gramów czerwonego mięsa, w tym wędlin i parówek. Nie
należy zupełnie rezygnować z tego produktu - nieprzetworzone czerwone mięso
jest źródłem żelaza, witaminy B12, cynku i białka. Ale dla swego lepszego zdrowia
warto zredukować jego ilość.
Zamiast wieprzowiny i wołowiny, naukowcy zalecają jeść
więcej owoców, warzyw i produktów zawierających błonnik, czyli otrębów
pszennych, kasz, ryżu, ciemnego pieczywa i nasion roślin strączkowych. Oprócz
tego, wskazują, aby zamiast mięsa zdecydować się na ryby (głównie morskie),
sery, jaja i ewentualnie drób - kurczaki, kury, kaczki, indyki, gęsi.
Źródło: abczdrowie.pl.
Oprac. Stanisław Cybruch
Komentarze
Prześlij komentarz