Nauka. Czerwone mięso wywołuje alergie i groźne choroby


Uwaga Panie i Panowie! Chcecie żyć długo, szczęśliwie i zdrowo? Zmieńcie dietę z mięsnej na warzywno-owocową.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wpisała w 2016 roku czerwone mięso na listę produktów kancerogennych. Istnieje wiele badań, które znalazły związek między jedzeniem tego produktu, a chorobami serca, rakiem jelita grubego, cukrzycą i udarem.

Amerykańscy uczeni z Harvardu udowodnili, że nawet mała porcja czerwonego mięsa, może być przyczyną rozwoju poważnych chorób. Nie  należy oczywiście przesadzać i rezygnować całkiem z tego produktu. Ale wskazany jest umiar i spożywanie białka z innych źródeł, takich m.in. jak rośliny strączkowe, owoce czy orzechy.

Rak jelita grubego

Każdego roku w Polsce, 12 tys. osób (kobiet i mężczyzn) dowiaduje się, że mają raka jelita grubego. Według Światowej Organizacji Zdrowia, jedzenie  wędlin, parówek, hot dogów i hamburgerów zwiększa ryzyko zachorowania na ten typ nowotworu. A spożywanie pięciu plastrów bekonu dziennie podnosi ryzyko tej choroby o 18 procent.

Naukowcy akcentują, że włączenie do codziennej diety warzyw i owoców,  może pomóc w zapobieganiu tej groźnej, często zabójczej, choroby. Radzą i zalecają, aby podczas przyrządzania hamburgerów czy steków, dodawać do nich oregano lub rozmarynu, gdyż te zioła neutralizują substancje rakotwórcze,  występujące w mięsie wieprzowym i wołowym.

Choroby serca

Wołowina i wieprzowina zawiera dużo sodu, który jedzony w nadmiarze, prowadzi do nadciśnienia tętniczego i podwyższa ryzyko chorób serca. A zawarta w mięsie L-karnityna, niszczona jest przez bakterie w naszych jelitach i przekształcana w szkodliwy gaz, który powoduje występowanie w naczyniach krwionośnych złogów tłuszczu.

Ryzyko udaru mózgu

Naukowcy w trakcie badań stwierdzili, że jedzenie czerwonego mięsa, wpływa na ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Przeprowadzili eksperyment na grupie kobiet, które podzielili na pięć zespołów. Jak się okazało, panie, które jadły codziennie co najmniej 86 gramów mięsa - były o 22 procent bardziej narażone na groźny udar mózgu - od kobiet, które spożywały maksymalnie 36 gramów takich produktów.

Jak ustalono, bardzo zły wpływ jedzenia dużych ilości czerwonego mięsa, może mieć związek z dużą zawartością w nim sodu, który jest główną przyczyną nadciśnienia tętniczego, prowadzącego do udarów mózgu.

Choroba cukrzycy

Z ustaleń lekarzy specjalistów w toku badań wynika, że osoby jedzące codziennie czerwone mięso, mogą być nawet o 18 procent bardziej narażone na chorobę cukrzycy typu 2, niż nie jedzące mięsa. Zarówno wołowina, jak i wieprzowina zawierają azotany i azotyny, które powodują podnoszenie poziomu cukru we krwi.

Jeśli od czasu do czasu sięgamy po parówki czy hamburgery, nie ma powodów do zmartwień. Ale jednak trzeba dla zdrowia, ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w codziennym jadłospisie, zwłaszcza przetworzonego i smażonego.

Na rozwój cukrzycy mogą mieć wpływ także inne czynniki, takie jak: palenie papierosów, picie alkoholu, wiek, rasa, aktywność fizyczna i cechy oraz skłonności genetyczne człowieka.

Czerwone mięso skraca życie

Jeżeli ktoś chce żyć długo, zdrowo i szczęśliwie, dożyć setki i wciąż cieszyć się zdrowym życiem – powinien częściowo zrezygnować z mięsa, a w to miejsce wprowadzić owoce, warzywa i ryby. Uczeni wykazali, że osoby, które jedzą więcej niż 100 gramów wołowiny i wieprzowiny dziennie, są o 30 proc. bardziej narażone na przedwczesną śmierć.

Jeden hamburger nikogo nie zabije, ale jednak lepiej, bo zdrowiej, włączyć w to miejsce do swego menu, więcej produktów roślinnych.

Co jeść zamiast czerwonego mięsa?

Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia zalecają, by w tygodniu nie jeść więcej niż 500 gramów czerwonego mięsa, w tym wędlin i parówek. Nie należy zupełnie rezygnować z tego produktu - nieprzetworzone czerwone mięso jest źródłem żelaza, witaminy B12, cynku i białka. Ale dla swego lepszego zdrowia warto zredukować jego ilość.

Zamiast wieprzowiny i wołowiny, naukowcy zalecają jeść więcej owoców, warzyw i produktów zawierających błonnik, czyli otrębów pszennych, kasz, ryżu, ciemnego pieczywa i nasion roślin strączkowych. Oprócz tego, wskazują, aby zamiast mięsa zdecydować się na ryby (głównie morskie), sery, jaja i ewentualnie drób - kurczaki, kury, kaczki, indyki, gęsi.
Źródło: abczdrowie.pl.

Oprac. Stanisław Cybruch

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"Milionerka z PiS musi szukać nowej pracy"

"Kontrowersyjne nagranie z policjantem"

"Morawiecki kłamał?"