Wielka moc afrodyzjaku zawarta w selerze naciowym
Ludzie, zwłaszcza młodzi, poszukują obecnie
afrodyzjaków, które mogłyby zaspokoić ich naturalne marzenia… i potrzeby. Nie
wiedzą na ogół o łatwo dostępnych, spożywczych, zielonych "cackach" –
rosnących w przyrodzie – naturalnych afrodyzjakach.
Moc ukryta w łodygach i liściach
Można je kupić niedrogo (nawet za 2 zł) w
warzywniakach czy dyskontach. To coś wspaniałego – niedrogi, smaczny, nisko
kaloryczny, nie truje ludzkiego organizmu, zawiera całą gamę witamin, i w dodatku
pobudza libido. To seler naciowy - doskonałe warzywo – nie tylko smaczne
i zdrowe, ale jeszcze cudownie pobudza..., dlatego uznawane jest, za najtańszy
lek na potencję.
Zdaniem znawców zagadnienia – rozsmakowały się w nim i
nawet kochają go modelki, lekarze i dietetycy. Nic dziwnego, że smakosze
zachęcają: warto oswoić się ze smakiem selera i chrupać go jak najczęściej.
Seler naciowy, nazwany również łodygowym, zawiera całą
gamę witamin i niezbędnych dla naszego organizmu, minerałów. Występują
w nim m.in. witaminy: B1, B2, B6, C, PP i K, a także kwas nikotynowy i w małej
ilości witamina E. Dostarcza nam też takich minerałów, jak: potas, magnez, sód,
beta-karoten i błonnik. Ma tylko 13 kalorii w 100 g, toteż można go jeść do
woli, bez żadnych wyrzutów sumienia.
Zamiast łykać suplementy…
To nie wszystkie jego zalety. Seler naciowy chroni nasz
organizm przed wolnymi rodnikami, nowotworami i opóźnia procesy starzenia. W ludowej
medycynie przypisuje się jemu od dawna właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Działa moczopędnie, odtruwa organizm, polepsza pracę nerek i serca, koi
stargane stresem nerwy i pomaga trawić tłuszcze.
W medycynie ludowej i naukowej panuje opinia, że jedzenie
selera pobudza namiętność i to obydwu płci. Dzieje się tak, dzięki zawartości w
nim potasu, apiolu i asparaginy - składników, które wzmagają popęd płciowy.
Zdaniem naukowców, apiol jest aromatycznym związkiem
chemicznym, który występuje przyrodzie naturalnie w nasionach pietruszki.
Dawniej apiol, w postaci olejku z nasion pietruszki, używano w medycynie do
leczenia zaburzeń menstruacji oraz do celów aborcji.
Według dietetyczki mgr inż. Katarzyny Krupińskiej, sok
z selera naciowego, w połączeniu z jabłkiem - pobudza przemianę materii, usuwa
toksyny, likwiduje obrzęki i poprawia kondycję skóry.
Jak wybrać najlepszy seler?
Seler naciowy warto wybierać w sklepach według prostej
zasady: bierzemy tylko łodygi jędrne, w jasnozielonym kolorze i ze świeżym
wyglądem liści. I pamiętajmy: im ciemniejsze warzywo (łodygi i liście), tym
bardziej intensywny będzie miało smak.
Seler ma słodki albo gorzki smak, niestety nie można
tego ocenić po jego wyglądzie. Dobrze czasem przeprowadzić łatwy i prosty test.
Sprawdzić, jak pachnie poskrobana paznokciem nasada łodygi, jeśli dość
"gorzko", z dużą możliwością tak również będzie smakować.
Seler naciowy daje się trzymać w lodówce – nawet przez
dwa tygodnie. Aby zachować jego wartości odżywcze, należy owinąć kilkoma
warstwami wilgotnych ręczników papierowych. Ale nie umieszczać w najchłodniejszym
miejscu w lodówce, gdyż łatwo zamarza, mięknie i staje się niesmaczny.
Smakowite inspiracje z selerem
Przed przyrządzeniem spożycia warto obrać go z
zewnętrznych, twardych włókien. Jak można go wykorzystać? Świetnie smakuje sam,
jako zdrowa przekąska lub w towarzystwie czosnkowego dipu (dip to gęsty,
pikantny sos zimny). Świeży seler jest także doskonałym dodatkiem do wytrawnych
drinków, m.in. Krwawej Mary.
Podduszone lub obgotowane łodygi, pokrojone w talarki,
sprawdzą się też, jako dodatek do dania głównego. Udanym i smacznym pomysłem
jest również napełnienie świeżych zielonych łodyg selera, farszem z twarożku
ze szczypiorkiem i posiekaną papryką.
Poszatkowane łodygi mogą wzbogacać smak zupy, sałatki i zapiekanki.
Dietetycy proponują różne sałatki z selera naciowego,
m.in. w szynce parmeńskiej, z makaronem ryżowym orzo (po włosku "jęczmień") i sosem czosnkowym,
zapiekankę z selerem i serem żółtym, sałatkę pieczarkową z selerem i inne.
Źródło: kuchnia.wp.pl.
Stanisław Cybruch
Komentarze
Prześlij komentarz