"Groźna toksyna z pleśni w owocach"

"Jak uniknąć zatrucia patuliną?"

Patulina, w niektórych owocach, powstaje w wyniku ich stłuczenia lub uderzenia. Pod żadnym pozorem, nie wolno wykrajać zgniłych miejsc, i zjadać reszty owocu, która tylko pozornie jest zdrowa.

Trująca patulina potrafi przenikać w głąb tkanki, i powodować zatrucia pokarmowe, wrzody i krwawienia. Sprawdź, jakie są objawy zatrucia patuliną i na czym polega leczenie.

Patulina - to toksyna z pleśni w owocach. Jak uniknąć zatrucia patuliną?

Patulina to toksyna, która powstaje na owocach, chorych przez pleśń. Grzyby, potocznie nazywane pleśniami, w procesie wtórnego metabolizmu, wytwarzają trujące mykotoksyny.

Ich skład chemiczny jest bardzo zróżnicowany. Naukowcy wyodrębnili już ponad 400 mykotoksyn. Jedną z nich jest patulina - toksyna powstająca z pleśni w owocach.

Nadgniłe owoce, wcześniej stłuczone, są skażone przez grzyby Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys.

Rozwijają się one, gdy powietrze, jest odpowiednio wilgotne. Wtórne metabolity, czyli produkty metabolizmu tych grzybów, to właśnie patulina. Nie jest potrzebna pleśniom do dalszego rozwoju i powstaje, jako skutek uboczny.

Efektem pojawienia się patuliny jest charakterystyczna, brązowa plama na skórce, a miąższ owocu zmienia konsystencję na watowatą lub wodnistą.

Zjedzenie patuliny jest niebezpieczne, bo wytwarzająca ją pleśń, może wykwitać w jelitach człowieka, i powodować krwawienia i choroby układu pokarmowego.

Grzyby tworzące patulinę występują na wszystkich surowcach i produktach spożywczych: warzywach, ziarnie zbóż, mięsie, serach, pieczywie. Patulina jest gatunkiem szczególnie często spotykanym w psujących się owocach.

Pleśnie, często rozwijają się wewnątrz owocu, na pestkach. W konsekwencji owoce, które z zewnątrz wyglądają na zdrowe, przekazywane są z patuliną do przetworzenia na soki i konfitury.

Chodzi o: jabłka, banany, wiśnie, truskawki, morele, gruszki, nektarynki, czarna porzeczka, pigwa, pomidory.

Patulina zanieczyszcza, przede wszystkim jabłka, gruszki, winogrona, sok z jabłek i wina owocowe z jabłek (poradnikzdrowie.pl).

Oprac. Stanisław Cybruch
banany, gruszka, grzyb, jabłka, malina, morele, owoce, patulina, pleśń, pigwa, trucizna, 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"Milionerka z PiS musi szukać nowej pracy"

"Kontrowersyjne nagranie z policjantem"

"Morawiecki kłamał?"