"Chroni przed rakiem jelita grubego"
"To warto jeść codziennie..."
Rak jelita grubego to bardzo poważne i podstępne schorzenie.
Nie od dzisiaj wiadomo, że lepiej zapobiegać nowotworom, niż je leczyć. Odpowiednia dieta może uchronić nas przed tego rodzaju problemami zdrowotnymi.
Oto lista produktów, po które warto sięgać regularnie.
Chroni przed rakiem jelita grubego. Warto jeść codziennie
Kapusta może chronić przed rakiem jelita grubego (ullstein bild - RDB)
Cebula, czosnek i pory
Czosnek od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Poza cennymi witaminami i związkami mineralnymi znajdziemy w nim również allicynę.
Substancja ta uwalnia się, gdy pokroimy lub zmiażdżymy, ząbek świeżego czosnku. Allicyna wykazuje właściwości antynowotworowe, dzięki temu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, piersi i szyjki macicy.
Cebula podobnie jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem i również może chronić organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Cebula zdrowotne walory zawdzięcza m.in. silnemu przeciwutleniaczowi, jakim jest kwercetyna.
Działa jak odtrutka. Spala tłuszcz, pomaga schudnąć, a kosztuje grosze
Pomidory
Dzięki zawartości likopenu, pomidory (zwłaszcza poddane obróbce termicznej) mogą chronić przed niektórymi nowotworami i zapobiegają uszkodzeniom DNA. Antynowotworowe właściwości likopenu wielokrotnie potwierdziły wyniki badań naukowych.
Wypij przed snem. Wytapia tłuszcz, gdy śpisz. Nawet 3 kg miesięcznie!
Przyprawy
Kurkuma zawiera kurkuminę, a w papryczce chili, występuje kapsaicyna. Dzięki tym substancjom te dwie popularne przyprawy pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego.
Owoce jagodowe
Jagody, truskawki, maliny, poziomki, grant, winogrona i żurawina to owoce, po które szczególnie warto sięgać. Kwas elagowy i antocyjany w nich zawarte, działają przeciwzapalnie, antymutagennie i przeciwutleniająco. Obniżają ryzyko nowotworów, cukrzycy typu 2 i stanów zapalnych stawów.
Warzywa kapustne
Stała obecność w diecie takich warzyw jak: brokuły, kapusta, kalafior i brukselka jest bardzo przydatna w profilaktyce antynowotworowej. W warzywach kapustnych znajdziemy glukozynolany, które obniżają prawdopodobieństwo rozwoju raka płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego (o2.pl).
Oprac. Stanisław Cybruch
cebula, codziennie, Chroni, czosnek, jeść, kapusta, nowotwór, jelitogrube, płuca, żołądek,
Komentarze
Prześlij komentarz