"Chroni przed rakiem jelita grubego"

"To warto jeść codziennie..."

Rak jelita grubego to bardzo poważne i podstępne schorzenie.

Nie od dzisiaj wiadomo, że lepiej zapobiegać nowotworom, niż je leczyć. Odpowiednia dieta może uchronić nas przed tego rodzaju problemami zdrowotnymi.

Oto lista produktów, po które warto sięgać regularnie.
Chroni przed rakiem jelita grubego. Warto jeść codziennie
Kapusta może chronić przed rakiem jelita grubego (ullstein bild - RDB)

Cebula, czosnek i pory

Czosnek od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Poza cennymi witaminami i związkami mineralnymi znajdziemy w nim również allicynę.

Substancja ta uwalnia się, gdy pokroimy lub zmiażdżymy, ząbek świeżego czosnku. Allicyna wykazuje właściwości antynowotworowe, dzięki temu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, piersi i szyjki macicy.

Cebula podobnie jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem i również może chronić organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Cebula zdrowotne walory zawdzięcza m.in. silnemu przeciwutleniaczowi, jakim jest kwercetyna.

Działa jak odtrutka. Spala tłuszcz, pomaga schudnąć, a kosztuje grosze

Pomidory

Dzięki zawartości likopenu, pomidory (zwłaszcza poddane obróbce termicznej) mogą chronić przed niektórymi nowotworami i zapobiegają uszkodzeniom DNA. Antynowotworowe właściwości likopenu wielokrotnie potwierdziły wyniki badań naukowych.

Wypij przed snem. Wytapia tłuszcz, gdy śpisz. Nawet 3 kg miesięcznie!

Przyprawy

Kurkuma zawiera kurkuminę, a w papryczce chili, występuje kapsaicyna. Dzięki tym substancjom te dwie popularne przyprawy pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego.

Owoce jagodowe

Jagody, truskawki, maliny, poziomki, grant, winogrona i żurawina to owoce, po które szczególnie warto sięgać. Kwas elagowy i antocyjany w nich zawarte, działają przeciwzapalnie, antymutagennie i przeciwutleniająco. Obniżają ryzyko nowotworów, cukrzycy typu 2 i stanów zapalnych stawów.

Warzywa kapustne

Stała obecność w diecie takich warzyw jak: brokuły, kapusta, kalafior i brukselka jest bardzo przydatna w profilaktyce antynowotworowej. W warzywach kapustnych znajdziemy glukozynolany, które obniżają prawdopodobieństwo rozwoju raka płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego (o2.pl).

Oprac. Stanisław Cybruch  
cebula, codziennie, Chroni, czosnek, jeść, kapusta, nowotwór, jelitogrube, płuca, żołądek,  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"Milionerka z PiS musi szukać nowej pracy"

"Kontrowersyjne nagranie z policjantem"

"Morawiecki kłamał?"