Odkopali chleb sprzed 5 tys. lat i odtworzyli e-przepisy kulinarne
Piekarnia robi furorę.
27.06.2025 12:28
W pewnej tureckiej piekarni można zjeść chleb, który powstaje według przepisu sprzed 5 tys. lat.
Wszystko dzięki odkryciu archeologów Eskisehir w Środkowej Anatolii: to tu znaleziono zwęglony bochenek chleba, który jedli nasi przodkowie. Zdaniem naukowców, wówczas pieczenie chleba było elementem ważnego rytuału.
Archeolodzy odkryli chleb sprzed 5 tys. lat
W Turcji odkryto bochenek chleba sprzed ok. 5000 lat.
Na podstawie tego odkrycia lokalna piekarnia odtworzyła pradawny przepis – piecze chleb z dawnych czasów, co przyciąga wielu klientów.
Chleb powstał z prastarej odmiany pszenicy – kavilca. Jej uprawa może jest możliwa w warunkach suszy, co ma znaczenie dla współczesnego rolnictwa.
Archeolodzy znaleźli zwęglony chleb pochodzący z 3300 r. p.n.e.
Od wieków chleb jest najczęściej spożywanym produktem na świecie; stanowi podstawę wielu posiłków, a w wielu tradycjach i społecznościach chleb traktuje się jak świętość. To symbol jedności, zgody i dobrobytu. Archeolodzy w Turcji odkryli zwęglony chleb, pochodzący prawdopodobnie z 3300 r. p.n.e.
Był on ukryty pod schodami w jednym z domów. Badacze podejrzewają, że miejsce to może świadczyć o rytuale. Odkrycie stało się inspiracją dla lokalnej piekarni, która zaczęła wytwarzać chleb według pradawnego przepisu.
Archeologia
Archeolodzy odkryli coś niezwykłego. Tak ok. 670 roku pochowano 1,5 roczne dziecko.
Skarby z epoki żelaza w polu. Archeolodzy: „Odkrycie życia”.
Jak wygląda chleb sprzed 5 tys. lat? Po niezwykłe pieczywo ustawiają się kolejki.
Bochenek chleba odnaleziony przez archeologów nie przypomina pieczywa, które kupujemy dzisiaj. Tysiące lat temu chleb wyglądał zupełnie inaczej: był okrągły i płaski jak naleśnik, o średnicy ok. 12 centymetrów.
“To najstarszy chleb, jaki udało się odkryć podczas wykopalisk i który zachował swój kształt. Zwykle znajdujemy tylko okruchy, ale ten chleb został zwęglony, dzięki czemu zachował swój kształt” – mówi Murat Turkteki, główny archeolog i dyrektor wykopalisk.
Odkrycie może pomóc w powrocie do uprawy zbóż odpornych na niekorzystne warunki klimatyczne. Region, w którym został wykopany bochenek, niegdyś uchodził za bardzo żyzny, ale od lat panuje w nim susza. Chleb powstał z pszenicy kavilca.
Źródło: Radio ZET/India Times.
Oprac. Stanisław Cybruch
archeolog, chleb, okrągły, piekarnia, płaski, pszenica, zwęglony,
Komentarze
Prześlij komentarz