"To najzdrowsze mięso, ale Polacy nie chcą jeść"

"Musimy sprzedawać Niemcom".

Foto: Mięso z gęsi/Shutterstock


"Najlepsza gęsina na św. Marcina?" Pewnie tak, ponieważ wtedy kupić ją najłatwiej. Choć 11 listopada już dawno minął, warto pamiętać o najzdrowszym mięsie, które hoduje się w Polsce.

Dlaczego Polacy nie jedzą gęsi?

Gęsina to mięso bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, żelazo, cynk i selen. Działa korzystnie na serce, odporność i układ nerwowy.

Jest rzadko spożywana w Polsce, choć ceniona za smak i wartości odżywcze. Doskonała do pieczenia, duszenia, rosołu, pasztetu i pierogów.

Najczystsze polskie mięso. Dostępne, mimo zakazu, ale... warto jeść mięso z gęsi?

Choć gęsina zdaje się być najbardziej popularna w Polsce w okresie listopada, bowiem "najlepsza gęsina na św. Marcina", to warto jeść to zdrowe mięso przez cały rok. Cykl hodowlany gęsi trwa od wiosny do późnej jesieni, stąd właśnie pod koniec roku, znajdziemy najtańszą i najsmaczniejszą gęsinę. Choć gęsi hoduje się w Polsce, to jednak rzadko je jemy.

Dlaczego? W naszym kraju średnie roczne spożycie tego mięsa to tylko 300 gramów na osobę, więc musimy to mięso sprzedawać do innych krajów. Większość polskiej gęsiny idzie na eksport, m.in. do Niemiec. Warto jeść ją cały rok.

Gęsina, choć w Polsce nieco zapomniana, mogłaby powrócić na nasze stoły jako zdrowy i smaczny wybór. Uważana za szlachetne mięso, kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych i walorów zdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do diety oraz jak można ją przygotować w kuchni.

Test wiedzy o zdrowiu.

Potoczne określenie na biegunkę podróżnych.

Choroby skórne złapane w hotelu.

Pogryzienie przez mrówki faraonki.

Choroby weneryczne złapane w Egipcie.

Gęsina – korzyści zdrowotne i wartości odżywcze.

Jakie są korzyści ze spożywania gęsiny? To mięso dostarcza wiele białka i zdrowych tłuszczów. Zwykle uważa się gęś za wyjątkowo zdrowe mięso.

Źródło pełnowartościowego białka. Mięso z gęsi dostarcza białka o wysokiej wartości biologicznej, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest to istotne dla regeneracji organizmu, budowy mięśni i produkcji enzymów.

Bogactwo zdrowych tłuszczów. Gęsina wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczu, a są to głównie, nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie cenny jest kwas oleinowy, który działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL.

Obfitość witamin i minerałów. Gęsina jest świetnym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), które wspierają układ nerwowy i metabolizm. Dostarcza również: żelaza, cynku i selenu - kluczowych składników dla odporności i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Naturalny antyoksydant. Mięso z gęsi zawiera selen, który pełni rolę przeciwutleniacza, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Selen wspiera również pracę tarczycy.

Niska zawartość antybiotyków i hormonów. Gęsi są często hodowane w tradycyjny sposób, na wolnym wybiegu, co sprawia, że ich mięso jest mniej narażone na obecność sztucznych dodatków, które są odpowiedzialne w przemysłowej produkcji mięsa.

Gęś to zdrowe mięso. Wartości odżywcze gęsiny (na 100 g mięsa).

Tłuszcz - 28 g (głównie nienasycone kwasy tłuszczowe).

Cholesterol - 80 mg

Witamina B12 -       1,5 µg (60% dziennych potrzeb)

Białko - 19 g

Kaloryczność - 339 kcal

Żelazo - 2,5 mg

Cynk - 2 mg

Korzyści zdrowotne, wynikające ze spożywania gęsiny, udowodniono, m.in. na łamach magazynu naukowego "Animals". (planeta.pl).

Oprac. Stanisław Cybruch
białko, cholesterol, cynk, gęsina, kalorie, minerały, mięso, tłuszcz, witamina, żelazo,

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Donald Tusk odpowiada na słowa Karola Nawrockiego

"To może być przełom w aferze RARS"

"Niemoralni politycy PiS. Rozwiedzeni, drugie żony, kochanki"