"Chwast o cennych właściwościach"
"Wspiera wątrobę i stawy, usuwa toksyny".
Nielubiany chwast to jednocześnie cenny surowiec leczniczy. Sok z tej rośliny, pomoże na wiele dolegliwości (Getty Images) - pisze Dominika Najda w portalu zywienie.abczdrowie.pl.
Dla jednych to tylko chwast, dla innych cenny surowiec leczniczy, który pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami. Mowa o pokrzywie zwyczajnej. To niepozorne zioło, ma całą masę, właściwości zdrowotnych.
1. Cenny chwast o wielu właściwościach zdrowotnych.
Pokrzywa to zupełnie darmowy lek na mnóstwo problemów zdrowotnych. Roślinę możesz przygotować do spożycia na wiele sposób, w zależności od dolegliwości oraz preferencji.
Dlaczego jest tak cenna?
Przede wszystkim pokrzywa wykazuje właściwości alkalizujące oraz moczopędne, co oznacza, że skutecznie wspomaga usuwanie toksyn i szkodliwych produktów, przemiany materii oraz działa odtruwająco.
Zobacz film: "Pokrzywa. Jak ją przyrządzić, by była jadalna?"
W roślinie znajdziemy witaminę A, B, C i K oraz spore ilości potasu, żelaza i manganu. To także potężny antyoksydant. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, wspiera funkcjonowanie wątroby i działa przeciwzapalnie.
Po pokrzywę warto też sięgać w przypadku problemów z drogami moczowymi, chorobach skórnych oraz bólów stawów. Ziele także przyspiesza metabolizm i korzystnie działa na osoby zmagające się z anemią.
2. Jak stosować pokrzywę?
Pokrzywę najlepiej zbierać przed kwitnieniem, zwykle przypada na maj, jednak w tym roku rośliny śmiało można wypatrywać, już w kwietniu. Jeśli zależy nam, na przeciwzapalnym działaniu, trzeba poczekać na kwiaty.
Z surowca warto przygotować sok, gdyż jest to najzdrowszy produkt. Ziele zalewamy wodą i ostawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączoną pokrzywę, kroimy na kawałki i wyciskamy z nich sok, który w lodówce można przechowywać do 3 dni.
Zalecana dawka soku wynosi 20 ml dwa razy dziennie. Warto jednak zaznaczyć, że specyfiku nie należy spożywać dłużej, niż 5 miesięcy. Alternatywą dla soku jest herbata, nalewka lub kapsułki.
Podczas stosowania pokrzywy należy zachować środki ostrożności. Przede wszystkim powinny uważać osoby z alergią, chorobami nerek oraz przygotowujące się do zabiegów chirurgicznych.
Nie zaleca się też dużych dawek i długotrwałego stosowania. Przyjmowanie zioła warto najpierw skonsultować z lekarzem (zywienie.abczdrowie.pl).
Oprac. Stanisław Cybruch
alergia, choroba, chwast, herbata, lekarz, nalewka, nerka, właściwości, zabiegi, zdrowie, zioło,
Komentarze
Prześlij komentarz