Przekąski rakotwórcze w naszej kuchni
Człowiek współczesny narażony jest na wiele
groźnych chorób, w tym nowotwór, który ma dziesiątki odmian.
Wszystko zależy od naszej odporności i środowiska w
jakim żyjemy. Wokół nas krążą niebezpieczne substancje chemiczne - potencjalne czynniki
mogące być katalizatorem wywołania raka. Nie znaczy to, że trzeba koniecznie wszystkie je, wyeliminować.
Jak to działa?
„Czynniki
rakotwórcze” otaczają nas z wszystkich stron, niczym obłok jadowitych komarów.
Są też obecne w przedmiotach codziennego użytku (część metali), w żywności
(konserwanty), w dymie papierosów, spalinach samochodów, itp.
Każda komórka naszego ciało ma zaprogramowany sposób rodzenia
się, dzielenia, umierania i budowy nowej. To jest zapisane w kodzie DNA; każdy
ma swój indywidualny i niepowtarzalny kod. Jest on nadany bardzo wcześnie – w
momencie poczęcia.
Bywa czasem tak, że pod wpływem czynników
rakotwórczych, zapis tego kodu w naszym DNA, może być zmieniony i komórki
„zapomną”, jak powinny normalnie funkcjonować. Mogą w takiej sytuacji zacząć
nadmiernie się rozmnażać i tworzyć chore komórki, nowotworowe.
Promieniowanie UV
Szkodzi nam bardzo powszechne promieniowanie UV, pędzące
do nas wprost ze Słońca. Lekarze alarmują: długotrwałe, zwłaszcza początkowe,
opalanie szkodzi! Grozi trudnym w leczeniu, a nawet nieuleczalnym, czerniakiem
skóry.
Także różne rodzaje promieniowania UV mogą powodować
zmiany zachodzące w naszych komórkach i wywoływać nowotwory.
Dym tytoniowy
Palenie papierosów to prawdziwa kopalnia substancji rakotwórczych
o bardzo egzotycznych nazwach: benzen, benzopiren, nitrozaminy, chlorek winylu,
formaldehyd, cyjanowodór – same te nazwy odstraszają i przywołują
najstraszniejsze choroby.
Rak krtani, rak wątroby, rak płuca, rak pęcherza
moczowego czy białaczki, a to tylko niektóre z nich.
Powszechny nikiel
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu dodawany był w
produkcji do wszystkich metalowych przedmiotów codziennego użytku. Dziś,
głównie z powodu na masowe wywoływanie reakcji alergicznych, odchodzi się od wytwarzania
wyrobów zawierających nikiel.
Można go tylko jeszcze spotkać w guzikach od spodni,
oprawkach okularów i biżuterii.
Alkohol etylowy
Rola alkoholu w wywołaniu raka, nie została dotąd w
pełni udowodniona, ale sugeruje się, że nadmierne jego spożycie jest groźne dla
zdrowia, także pod względem rakotwórczym.
Uszkadza narządy wewnętrzne, głównie te, z którymi ma
bezpośredni kontakt w czasie jedzenia, czyli przewód pokarmowy i wątroba - powoduje
też szybszy wzrost żyjącego już w nas nowotworu.
To oczywiste, że nie da się z naszego otoczenia usunąć
wszystkich kancerogenów, ot choćby szkodliwego promieniowania słonecznego. Ale
też, nie każdy z nas jest narażony w równym stopniu na potencjalnego raka, gdyż
każdy ma inny kod DNA.
Jedynym rozsądnym zaleceniem jest to, żeby unikać
nadmiernej ekspozycji, na wymienione szkodliwe czynniki, m.in. promieniowanie
słoneczne czy wdychanie dymu papierosów.
Źródło: parenting.pl i polki.pl.
Oprac. Stanisław Cybruch
Komentarze
Prześlij komentarz